Call Me Maybe
sweet owner

Navigation : touch hover imageDiaries Owner Linkies Stuff

hello peeps ! welcome to superb blog. replace your own image :D


Bigfoots!

Put your CBOX codes here!


Credits!

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: SitiSyuhadah
Re-Edited By: Your Name
Others: ? ? ?


Kehidupan Nabi Muhammad S.A.W. Semasa Kecil (2)

  Ketika Nabi Muhammad S.A.W. berumur tiga tahun, telah berlaku suatu peristiwa yang menakjubkan pada dirinya. Sewaktu Nabi Muhammad S.A.W. sedang bermain-main dengan saudara susuan dan kawan-kawannya, tiba-tiba datang dua orang lelaki berpakaian putih mendekati Baginda. Kedua-dua lelaki tersebut mengangkat dan menelentangkan baginda.

      Dada dan perut Nabi telah dibelah. Hati Baginda dicucikan di dalam bekas emas yang berisi air zam zam. Saudara susuannya terus pergi mendapatkan ibunya dalam keadaan ketakutan dan memberitahu hal tersebut. Kejadian itu benar-benar merungsingkan Halimatun Saadiah.

      Sebenarnya, kedua-dua lelaki tersebut adalah malaikat yang diperintahkan oleh Allah untuk menyucikan hati Nabi Muhammad S.A.W. daripada kejahatan sebagai persediaan untuk baginda menjadi Rasulullah.

      Setelah berusia lima tahun, tibalah masanya Nabi Muhammad S.A.W. akan diserahkan kepada ibunya, Aminah. Halimatun Saadiah berasa sangat sedih. Keluarganya amat sayang kepada Nabi. Selama lima tahun Nabi Muhammad S.A.W. diasuh dengan penuh kasih sayang dan dididik dengan akhlak yang terpuji.

      Ketika tiba di Kota Mekah, Nabi Muhammad telah hilang dalam kumpulan orang ramai yang berpusu-pusu dekat pintu gerbang Kota Mekah.

      Halimatun Saadiah berasa amat sedih dengan kehilangan tersebut, lalu menemui Abdul Muttalib. Semua penduduk Mekah membantu mencari Nabi Muhammad. Akhirnya, baginda ditemui oleh Waraqah bin Naufal. Ketika ditemui, Nabi sedang asyik melihat ke langit.

      Abdul Muttalib segera mendukung nabi dan tawaf mengelilingi Kaabah. Kemudian nabi dibawa menemuinya ibunya. Aminah berasa sangat gembira kerana dapat bertemu kembali dengan putera kesayangannya.

      Sejak itu, tinggallah Nabi Muhammad S.A.W. bersama ibu kandungnya dan diasuh oleh Ummu Aiman.

      Pada suatu hari, ibunya mengajak Nabi ke Yathrib untuk menziarahi pusara bapanya, Abdullah bin Abdul Muttalib. Mereka membawa Ummu Aiman bersama. Mereka berada di sana selama sebulan.

      Dalam perjalanan pulang ke Mekah, Aminah jatuh sakit dan meninggal dunia di Abwa'. Aminah dikebumikan di situ. Setelah itu, pulanglah Nabi bersama Ummu Aiman ke Mekah sebagai anak yatim piatu.

            Ummu Aiman menyerahkan Nabi Muhammad S.A.W. kepada datuknya, Abdul Muttalib. Datuknya telah memelihara Nabi dengan penuh kasih sayang. Namun begitu, Ummu Aiman masih lagi mengasuh Nabi. Tidak lama bersama datuknya, sekali lagi Nabi Muhammad S.A.W. kehilangan orang tersayang apabila datuknya jatuh sakit dan meninggal dunia. Ketika itu, Nabi berusia lapan tahun.

      Nabi Muhammad S.A.W. amat sedih dengan kejadian itu. Namun, Baginda terus tabah menghadapi ujian dan dugaan hidup.

      Setelah datuknya meninggal, maka Nabi Muhammad S.A.W. dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib. Abu Talib merupakan seorang yang dihormati dan dipandang mulia oleh orang Quraish. Namun begitu, Abu Talib bukanlah seorang yang kaya-raya. Kehidupannya susah dan mempunyai anak yang ramai.

      Semasa di bawah jagaan Abu Talib, Nabi Muhammad S.A.W. telah belajar mengembala kambing dan berniaga. Baginda juga mengambil upah mengembala kambing untuk membantu bapa saudaranya.

      Ketika berusia 12 tahun, Nabi Muhammad S.A.W. telah dibawa oleh bapa saudaranya berniaga di Syam. Dalam perjalanan, mereka telah bertemu seorang paderi Nasrani bernama Buhaira. Paderi itu memberitahu bahawa Muhammad bakal menjadi seorang Nabi. Dia berpesan agar Abu Talib menjaga Nabi Muhammad S.A.W. dengan baik.

      Mulai saat itu, Abu Talib menjaga Nabi Muhammad S.A.W. dengan penuh kasih sayang dan melindunginya sehinggalah Nabi Muhammad S.A.W. dewasa.